Ursprungligen postat av BrainDisorder
Visa inlägg
Det var på den tiden som jag var med i Drevvikens & Långsjöns Fiskevårdsförening som jag hade styrelsens tillstånd att trollingfiska i Drevviken..
.
Det var gott om stora Gäddor i Drevviken på 1960-talet när jag bodde på Tyresö. 1971 flyttade min familj till Bålsta och då fick jag lära mig att trolla Gös...
När du skriver att du bara tappar dina Gäddor kan det bero på att mindre Gäddor krokar sig ofta själva och stora Gäddor som är hårda i käften kräver både snabbare och hårdare mothugg för att fastna...
4. Koncentrera dig totalt på varje kast!
Skillnaden mellan ett fiskeproffs och en amatör ligger i förmågan att koncentrera sig vid inspinningen av betet. Du måste koncentrera dig totalt vid varje kast! En verkligt skicklig gäddfiskare försitter aldrig tillfället att kroka en gädda. Lär dig att exakt känna och veta vad som händer med ditt bete varenda ögonblick under hela inspinningen! Du måste lära dig att kunna känna skillnaden mellan ett mycket lätt hugg och en liten touche mot en sten eller en tångruska. Själv behandlar jag allt som hugg tills jag vet vad det är. Alla buskar, stenar och även gäddor får ett hårt och blixtsnabbt mothugg. För att bli ännu snabbare och för att få bättre balans på spö och rulle så håller jag vänstra handen runt det främre spöhandtaget framför rullen under hela inspinningen. Max en av fem gäddor som är där och nafsar eller skjuter på wobblern missar jag vid mothugget. De andra fyra sitter där, stenhårt krokade! Missar du varannan gädda som hugger, då står du och sover. Missar du en av fyra, då är du snabb. Missar du en av sex, då slår du mig.
17. Håll krokarna nålvassa!
Med slöa och rostiga krokar kan du bara kroka smågäddor. Stora gäddor är hårda i käften. Till dessa fordras nålvassa krokar. Ha alltid med en kontaktfil eller ett krokbryne i fiskeboxen. Använd kontaktfilen och fila från bågen mot krokspetsen på båda sidorna om hullingen och på utsidan.
När du filat färdigt skall alla krokspetsarna vara vassa som synålar. Räta sedan ut krokspetsarna några millimeter på betets stjärtkrok. Då fastnar gäddan ofta i själva hugget. Hos en nyköpt krok är dess skänklar parallella med skaftet eller något inåtriktade. På en sådan krok hugger sig sällan någon gädda fast. Kom ihåg att vassa krokar betyder bättre fiskelycka!
Läs gärna och memorera mina 34 Gäddfisketips nedan...
Old Firehand
Leif Engström
Kommentera