[FONT="Georgia"]Kom i kontakt med havsöringen
- med fiskeguide David Gross[/FONT]
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/fisk.jpg)
[FONT="Georgia"]Skärgårdens havsöring är känd för att vara en extra knepig fisk att dels komma i kontakt med men även att lura till hugg. Detta till trots är det förmodligen våran mest uppskattade sportfisk efter gäddan. Väl på kroken bjuder fisken upp till kamp och det kan ofta bli långa nervdarrande fighter.
Jag går igenom allt man behöver känna till om spinnfiske efter havsöring. Vad den äter, hur den rör sig, var man hittar den de olika årstiderna, utrustning och lite extra tips och trix.[/FONT]
[FONT="Georgia"]Var hittar jag havsöringen?[/FONT]
[FONT="Georgia"]
På våren letar jag efter havsöringen framförallt i sydvända grunda vikar. Jag försöker hitta en vik där vattnet gärna stått stilla och värmts upp av solen så att den håller någon grad varmare vatten än andra vikar.
I dessa vikar brukar kläckningen av diverse smådjur som tångräkor m.m. komma igång på väldigt grunt vatten och det är just därför man kan ha ett framgångsrikt havsöringsfiske här – framförallt tidigt på säsongen.
Det är inte ovanligt att man hittar öringarna samlade i större stimm den här årstiden. Botten ska helst vara så kallad leopardbotten vilket är botten som håller både tång, sand och sten.
När vattnet blir lite varmare, kanske upp emot 7-9 grader brukar öringen röra sig över lite större ytor och står inte alltid på de grundaste områdena i vikarna utan rör sig gärna i utkanterna och jagar småfisk. När vattnet når 9+ börjar öringen röra sig mot havet igen men kan ofta komma i kontakt med den ända tills vattnet når 10-11 grader framförallt i det yttersta kustbandet. När vattnet är så här varmt kan nattfiske vara väldigt effektivt annars är tidig morgon absolut bäst.
På försommaren när vattnet blivit för varmt så följer öringen med strömmingen ut i havet och stannar där normalt till i oktober då vattnet börjar krypa ner mot 10 grader på nytt. Då går strömmingen in på nytt och efter följer havsöringen.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/IMG_0465.jpg)
Hösten gillar jag att leta efter havsöringen i anslutning till strömmförande sund där det står strömmingstim parkerade. Det är viktigt att det finns grundområden i närheten där öringen kan ställa sig och vila medans den smälter maten och det är här det är lättast att komma i kontakt med den. Det här fisket upplever jag lite knepigare än vårfisket då man oftast fiskar på redan mätt öring men de brukar gå att lura till hugg ändå.
Förutom sund så letar jag efter havsöringen på hösten vid uddar eller stenstränder där vinden ligger på. Det får gärna ligga större stenblock ute i vattnet där öringen kan söka skydd.
Havsöringen till skillnad från fiskar som gädda m.fl. är inte stationär. Den är ständigt i rörelse och rör sig oftast i vissa mönster där den simmar från vik till vik på födosök. Av denna anledning är det inte lönt att stå och nöta i en vik där man inte har haft kontakt med fisk på en stund. Öringen är inte där. Åk till nästa ställe och återvänd till de ställen du tidigare haft bra fiske så kanske fisken är inne nästa gång du kommer dit. Har man lite tur så kan man hitta en vik med fisk, när man sedan förflyttar sig till nästa vik så har även fisken gjort det och jag brukar kalla det för att man hamnar i ”sync” med havsöringen. Även motsatsen kan ske - man aldrig lyckats synca och man fiskar där det helt enkelt inte finns någon fisk.
[/FONT]
[FONT="Georgia"]
Hur fiskar jag?
Havsöringen är ibland otroligt skygg och det är därför viktigt att man inte gör en massa oväsen i båten. Extra känslig är den om det är klart vatten, blå himmel och inte blåser så mycket. Att försöka komma nära en havsöring i en helt vindstilla vik med glasklart vatten med gassande sol är enligt mig nästan omöjligt. Jag försöker i regel att alltid leta efter vind det är ofta här man kan komma så pass nära att man har en chans att komma i kontakt med den.
Jag fiskar alltid av utsidan av en vik innan jag fiskar av insidan. Om vindförhållandena tillåter så stänger jag gärna av motorn och glider med vinden in i viken. På så sätt kan man glida in i princip helt ljudlöst. Åk aldrig in i en vik i full fart och tro att du ska hitta någon öring där. Sakta ner långt innan och glid med motorn avstängd eller på tomgång.
Många gillar att stå högt upp på sittbänken och fiska, jag är en av dessa då man får en bra överblick och kontroll. Vid havsöringsfiske, särskilt med lite vind och fisken är skygg så står jag alltid på durken eller sitter ner då det kan räcka med din skugga eller att den får skymt av dig på avstånd för att den ska bli skrämd och simma därifrån.
Fiska av stället i 15 minuter – har du inte haft någon som helst skymt av en öring så är det inte lönt att stanna. Det är detta som jag gillar med havsöringsfiske. Man är otroligt aktiv i sitt fiske och man rör sig väldigt mycket och det blir som en slags jakt där det gäller att hitta var fisken är just Nu - den här dagen med de rådande väderförhållanden.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/dsc_0070.jpg)
Utrustning
Ett havsöringsset kan kosta i princip hur mycket som helst men du behöver inte lägga en förmögenhet på spö, rulle, lina och beten för att få ett fint set som duger för havsöringsfiske.
För båtfiske tycker jag att ett 9 fot långt spö med en haspelrulle storlek 2500 är optimalt. Jag föredrar ett ganska mjukt spö med snabb aktion men det är viktigt att spöt har ryggrad så att man kan stå emot en fisk av grövre kaliber. Lämplig kastvikt för spöt tycker jag är 15-30 gram. Tunn lina är att föredra och då är så kallad ”superlina” ett ganska självklart alternativ. Jag använder 0.15 – 0.20 mm. Detta gör att jag får på mycket lina på spolen vilket kan vara bra då det inte är ovanligt att en öring på ca 5 kg tar 40-50m i en enda rusning. Generellt har frambromsade haspelrullar en bättre och effektivare broms och det är något jag tycker är viktigt på en bra havsöringsrulle. I övrigt är det viktigt att utrustningen känns lätt och smidig – det blir ganska många kast på en dag och då gäller det att man trivs med grejerna.
Vid kustfiske från land så skulle jag nog välja ett längre och kanske något styvare spö än jag hade gjort vid båtfiske, detta för att framförallt kunna kasta längre. 10 – 11 fot är ganska lämpligt.
Förutom spö, rulle och beten behöver du även en bra håv. En stor robust laxhåv använder jag vid fiske från båt. Fiskar du från land så är en mindre håv förmodligen mera lämpligt då det blir smidigare vid förflyttningar.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/GLoomis-FireBlood.jpg)
Mitt havsöringsset. G.Loomis 8” 8’ medium/light med FireBlood 2500 enligt mig oslagbart bra kombination.
Utrustning, beten
Vilka beten som är bäst kan man debattera i all evighet men jag ska gå igenom de mest övergripande och generella riktlinjerna vid val av bete.
Vid vårfiske använder jag mindre beten, gärna med livlig gång. Jag föredrar skrikiga färger när det är kallt i vattnet. Det är viktigt att betet har bra bärighet i vattnet då vi oftast fiskar väldigt grunt den här årstiden. Exempel på bra beten denna årstid är Vicke, Ismo Zalsa och ME-draget.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/DSC_0022.jpg)
På hösten föredrar jag långsmala beten som efterliknar en strömming och använder i regel lite mera naturtrogna och neutrala färger. Pröva beten som Ludde i den största eller näst största storleken. Även NoName är ett bra bete.
Är det riktigt riktigt kallt i vattnet så gillar jag att använda en skrikigt färgad sandgrävling, gärna röd/svart.
Catch & Release?
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/IMG_0473.JPG)
Havsöringsfisket har på senare år blivit betydligt sämre i skärgården. Detta beror på massor av olika saker. Bland annat några misslyckade stödutsättningar i rad för ett par år sedan. Det är därför extra viktigt att vi noga håller oss till det minimimått på 50 cm som är satt för havsöringen. Jag förespråkar att i största möjliga mån låta öringarna simma tillbaka oavsett mått, åtminstone tills stammen har återhämtat sig.
Tips & Trix
Det finns några saker man kan göra för att öka chansen att komma i kontakt och fånga en havösring.
Det absolut bästa man kan göra är att fiska med någon som kan vattnet du fiskar i och som har fördjupade kunskaper i hur havsöringen lever. Anlita en fiskeguide om du vill maximera chansen att fånga skärgårdens silver och på samma gång lära dig massor om havsöringsfiske. Fiskeguiderna har alltid koll på var fisken finns för tillfället och vilka beten som gäller.
Jag gillar att modifiera mina beten något. Ibland använder jag doftmedel. De som luktar räkor tycker jag fungerar bäst, i synnerhet på våren. En annan modifikation som jag ibland prövar är så kallad ”aptitkrok”. Det är i princip bara en liten toffs eller pärla som jag fäster på skaftet till trekroken. Detta är särskilt effektivt om fisken bara följer med betet till båten utan att hugga. Aptitkroken ger öringen en huggpunkt och det kan ibland vara avgörande för att den ska ta beslutet att bita.
En annan sak du kan göra om du har problem med fisk som bara följer med betet till båten är att slå över haspeln så fort du ser en efterföljare och låta betet singla mot botten. Då ökar chansen att fisken tar. Viktigt här är att du är med på noterna om det skulle hugga eftersom du har haspeln öppen. Det är även viktigt att du som jag skrivit tidigare i artikeln inte står i båten då öringen lätt blir skrämd av detta.
Jag hoppas den här artikeln hjälper dig i din väg mot ett lyckat havsöringsfiske.
Har du några frågor, undrar något eller om du vill använda min artikel eller en bilder så kontakta mig.
[/FONT]
- med fiskeguide David Gross[/FONT]
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/fisk.jpg)
[FONT="Georgia"]Skärgårdens havsöring är känd för att vara en extra knepig fisk att dels komma i kontakt med men även att lura till hugg. Detta till trots är det förmodligen våran mest uppskattade sportfisk efter gäddan. Väl på kroken bjuder fisken upp till kamp och det kan ofta bli långa nervdarrande fighter.
Jag går igenom allt man behöver känna till om spinnfiske efter havsöring. Vad den äter, hur den rör sig, var man hittar den de olika årstiderna, utrustning och lite extra tips och trix.[/FONT]
[FONT="Georgia"]Var hittar jag havsöringen?[/FONT]
[FONT="Georgia"]
På våren letar jag efter havsöringen framförallt i sydvända grunda vikar. Jag försöker hitta en vik där vattnet gärna stått stilla och värmts upp av solen så att den håller någon grad varmare vatten än andra vikar.
I dessa vikar brukar kläckningen av diverse smådjur som tångräkor m.m. komma igång på väldigt grunt vatten och det är just därför man kan ha ett framgångsrikt havsöringsfiske här – framförallt tidigt på säsongen.
Det är inte ovanligt att man hittar öringarna samlade i större stimm den här årstiden. Botten ska helst vara så kallad leopardbotten vilket är botten som håller både tång, sand och sten.
När vattnet blir lite varmare, kanske upp emot 7-9 grader brukar öringen röra sig över lite större ytor och står inte alltid på de grundaste områdena i vikarna utan rör sig gärna i utkanterna och jagar småfisk. När vattnet når 9+ börjar öringen röra sig mot havet igen men kan ofta komma i kontakt med den ända tills vattnet når 10-11 grader framförallt i det yttersta kustbandet. När vattnet är så här varmt kan nattfiske vara väldigt effektivt annars är tidig morgon absolut bäst.
På försommaren när vattnet blivit för varmt så följer öringen med strömmingen ut i havet och stannar där normalt till i oktober då vattnet börjar krypa ner mot 10 grader på nytt. Då går strömmingen in på nytt och efter följer havsöringen.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/IMG_0465.jpg)
Hösten gillar jag att leta efter havsöringen i anslutning till strömmförande sund där det står strömmingstim parkerade. Det är viktigt att det finns grundområden i närheten där öringen kan ställa sig och vila medans den smälter maten och det är här det är lättast att komma i kontakt med den. Det här fisket upplever jag lite knepigare än vårfisket då man oftast fiskar på redan mätt öring men de brukar gå att lura till hugg ändå.
Förutom sund så letar jag efter havsöringen på hösten vid uddar eller stenstränder där vinden ligger på. Det får gärna ligga större stenblock ute i vattnet där öringen kan söka skydd.
Havsöringen till skillnad från fiskar som gädda m.fl. är inte stationär. Den är ständigt i rörelse och rör sig oftast i vissa mönster där den simmar från vik till vik på födosök. Av denna anledning är det inte lönt att stå och nöta i en vik där man inte har haft kontakt med fisk på en stund. Öringen är inte där. Åk till nästa ställe och återvänd till de ställen du tidigare haft bra fiske så kanske fisken är inne nästa gång du kommer dit. Har man lite tur så kan man hitta en vik med fisk, när man sedan förflyttar sig till nästa vik så har även fisken gjort det och jag brukar kalla det för att man hamnar i ”sync” med havsöringen. Även motsatsen kan ske - man aldrig lyckats synca och man fiskar där det helt enkelt inte finns någon fisk.
[/FONT]
[FONT="Georgia"]
Hur fiskar jag?
Havsöringen är ibland otroligt skygg och det är därför viktigt att man inte gör en massa oväsen i båten. Extra känslig är den om det är klart vatten, blå himmel och inte blåser så mycket. Att försöka komma nära en havsöring i en helt vindstilla vik med glasklart vatten med gassande sol är enligt mig nästan omöjligt. Jag försöker i regel att alltid leta efter vind det är ofta här man kan komma så pass nära att man har en chans att komma i kontakt med den.
Jag fiskar alltid av utsidan av en vik innan jag fiskar av insidan. Om vindförhållandena tillåter så stänger jag gärna av motorn och glider med vinden in i viken. På så sätt kan man glida in i princip helt ljudlöst. Åk aldrig in i en vik i full fart och tro att du ska hitta någon öring där. Sakta ner långt innan och glid med motorn avstängd eller på tomgång.
Många gillar att stå högt upp på sittbänken och fiska, jag är en av dessa då man får en bra överblick och kontroll. Vid havsöringsfiske, särskilt med lite vind och fisken är skygg så står jag alltid på durken eller sitter ner då det kan räcka med din skugga eller att den får skymt av dig på avstånd för att den ska bli skrämd och simma därifrån.
Fiska av stället i 15 minuter – har du inte haft någon som helst skymt av en öring så är det inte lönt att stanna. Det är detta som jag gillar med havsöringsfiske. Man är otroligt aktiv i sitt fiske och man rör sig väldigt mycket och det blir som en slags jakt där det gäller att hitta var fisken är just Nu - den här dagen med de rådande väderförhållanden.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/dsc_0070.jpg)
Utrustning
Ett havsöringsset kan kosta i princip hur mycket som helst men du behöver inte lägga en förmögenhet på spö, rulle, lina och beten för att få ett fint set som duger för havsöringsfiske.
För båtfiske tycker jag att ett 9 fot långt spö med en haspelrulle storlek 2500 är optimalt. Jag föredrar ett ganska mjukt spö med snabb aktion men det är viktigt att spöt har ryggrad så att man kan stå emot en fisk av grövre kaliber. Lämplig kastvikt för spöt tycker jag är 15-30 gram. Tunn lina är att föredra och då är så kallad ”superlina” ett ganska självklart alternativ. Jag använder 0.15 – 0.20 mm. Detta gör att jag får på mycket lina på spolen vilket kan vara bra då det inte är ovanligt att en öring på ca 5 kg tar 40-50m i en enda rusning. Generellt har frambromsade haspelrullar en bättre och effektivare broms och det är något jag tycker är viktigt på en bra havsöringsrulle. I övrigt är det viktigt att utrustningen känns lätt och smidig – det blir ganska många kast på en dag och då gäller det att man trivs med grejerna.
Vid kustfiske från land så skulle jag nog välja ett längre och kanske något styvare spö än jag hade gjort vid båtfiske, detta för att framförallt kunna kasta längre. 10 – 11 fot är ganska lämpligt.
Förutom spö, rulle och beten behöver du även en bra håv. En stor robust laxhåv använder jag vid fiske från båt. Fiskar du från land så är en mindre håv förmodligen mera lämpligt då det blir smidigare vid förflyttningar.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/GLoomis-FireBlood.jpg)
Mitt havsöringsset. G.Loomis 8” 8’ medium/light med FireBlood 2500 enligt mig oslagbart bra kombination.
Utrustning, beten
Vilka beten som är bäst kan man debattera i all evighet men jag ska gå igenom de mest övergripande och generella riktlinjerna vid val av bete.
Vid vårfiske använder jag mindre beten, gärna med livlig gång. Jag föredrar skrikiga färger när det är kallt i vattnet. Det är viktigt att betet har bra bärighet i vattnet då vi oftast fiskar väldigt grunt den här årstiden. Exempel på bra beten denna årstid är Vicke, Ismo Zalsa och ME-draget.
![](http://www.grossguidar.se/images/Artiklar/Havsoring/DSC_0022.jpg)
På hösten föredrar jag långsmala beten som efterliknar en strömming och använder i regel lite mera naturtrogna och neutrala färger. Pröva beten som Ludde i den största eller näst största storleken. Även NoName är ett bra bete.
Är det riktigt riktigt kallt i vattnet så gillar jag att använda en skrikigt färgad sandgrävling, gärna röd/svart.
Catch & Release?
Havsöringsfisket har på senare år blivit betydligt sämre i skärgården. Detta beror på massor av olika saker. Bland annat några misslyckade stödutsättningar i rad för ett par år sedan. Det är därför extra viktigt att vi noga håller oss till det minimimått på 50 cm som är satt för havsöringen. Jag förespråkar att i största möjliga mån låta öringarna simma tillbaka oavsett mått, åtminstone tills stammen har återhämtat sig.
Tips & Trix
Det finns några saker man kan göra för att öka chansen att komma i kontakt och fånga en havösring.
Det absolut bästa man kan göra är att fiska med någon som kan vattnet du fiskar i och som har fördjupade kunskaper i hur havsöringen lever. Anlita en fiskeguide om du vill maximera chansen att fånga skärgårdens silver och på samma gång lära dig massor om havsöringsfiske. Fiskeguiderna har alltid koll på var fisken finns för tillfället och vilka beten som gäller.
Jag gillar att modifiera mina beten något. Ibland använder jag doftmedel. De som luktar räkor tycker jag fungerar bäst, i synnerhet på våren. En annan modifikation som jag ibland prövar är så kallad ”aptitkrok”. Det är i princip bara en liten toffs eller pärla som jag fäster på skaftet till trekroken. Detta är särskilt effektivt om fisken bara följer med betet till båten utan att hugga. Aptitkroken ger öringen en huggpunkt och det kan ibland vara avgörande för att den ska ta beslutet att bita.
En annan sak du kan göra om du har problem med fisk som bara följer med betet till båten är att slå över haspeln så fort du ser en efterföljare och låta betet singla mot botten. Då ökar chansen att fisken tar. Viktigt här är att du är med på noterna om det skulle hugga eftersom du har haspeln öppen. Det är även viktigt att du som jag skrivit tidigare i artikeln inte står i båten då öringen lätt blir skrämd av detta.
Jag hoppas den här artikeln hjälper dig i din väg mot ett lyckat havsöringsfiske.
Har du några frågor, undrar något eller om du vill använda min artikel eller en bilder så kontakta mig.
[/FONT]
Kommentera