Bombarda-fiske efter Havsöring (skriven av Silverbågen) - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Bombarda-fiske efter Havsöring (skriven av Silverbågen)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Bombarda-fiske efter Havsöring (skriven av Silverbågen)



    Som nybliven silverjägare var en av de första sakerna jag fick lära mig att fisket efter havsöring brukar kallas för de tusen kastens fiske… ok… jag förstod… det skulle bli svårt…men inte omöjligt hoppades jag.

    Samtidigt som jag började nöta längs kusten kastade jag mig hungrig ut på nätet efter kunskap som kunde förkorta tiden mellan ”de tusen kasten”… googlade… läste… tittade på filmer… allt för att få tips och idéer om var och hur havsöringen kunde fångas.


    Ganska tidigt förstod jag att bombardafiske var en teknik som ofta nämndes i havsöringssammanhang. Måste provas tänkte jag…

    Kom på att jag 10-talet år tidigare provat något liknande vid ett försök att fånga lax från Vänerns strand… då med ett 12-fots laxspö och en Ambassadeur 7000 riggad för att kasta laxfluga med en sån där grå och neongul bullig kastdupp från Darts… tungt och klumpigt mindes jag… det trasslade… och någon lax fick jag inte…

    Med nya ambitioner åkte jag den lokala fiskeshopen och kittade upp mig på ett lite modernare Bombardaflöte… 30 g i klar plast… även denna gång från Darts… intermediate eller slow sink tror jag det var…

    12-fotarn fick nu stanna hemma… i stället letade jag i garaget fram ett 10-fots Adexa Tempest -100 g och en Ambassadeur 6500 C Pro Shop… kraftigt överdimensionerade prylar insåg jag….men för tusan jag var ju sugen på att testa…

    Ner till klipporna vid havet… det blåste kraftigt… säkert närmare 10 m/s rak pålandsvind… hade riggat med en fluga av Zonker modell… tog i för kung och fosterland i motvinden… och sweet jesus!!! Bombardan klöv vinden och seglade iväg minst 70-80 m… häftigt! Inte minst när de avlånga skeddragen som satt riggade på det lättare haspelspöt damp ner efter 25-30 m. Flugan hade visserligen trasslat sig i flötet… men det brydde jag mig inte om utan jag laddade för nytt kast… tog i ännu mer… och se bombardan ven iväg ännu längre! Döm om min förvåning när jag fick se flätlinan sakta dala ner mot vattenytan samtidigt som riggen seglade iväg mot horisonten… ridå!

    Exakt vad som förorsakade linbrottet vet jag inte… men att rörelseenergin i 30-gramsflötet var tillräckligt stor för att få en 0,28 flätlina att gå av som det vore en tunn sytråd… det stod helt klart.

    Skam den som ger sig… på nytt bar det av till lokala fiskeshopen… nya Bombardaflöten inhandlades… nu nöjde jag mig dock med 20 o 25-grammare… samt även ett nytt 10-fots Berkleyspö klassat till -32 g med tillhörande haspelrulle…

    Och se! Ett par pass senare fick jag bekräftelse på att Bombarda-tekniken verkligen är att räkna med... detta när mitt livs första öring klippte en långsamt hemfiskad Smörbultsimitation.

    Bombarda-fiske är ingen raketforskning men för de som inte provat hoppas jag att denna artikel skall kunna ge lite inspiration att testa… vid rätt plats och rätt tidpunkt är Bombarda-fisket alltför effektivt för att bortse ifrån…



    Vinteröring tagen på bombarda med fluga


    Bombarda-fiske efter Havsöring

    När är tekniken lämplig?
    För egen del använder jag i första hand bombarda med fluga efter havsöring under den kallaste delen av säsongen, då man med fördel använder ett mindre bete som fiskas hem riktigt långsamt. I mina ögon har tekniken då sina mest uppenbara fördelar eftersom den möjliggör just detta. Vi talar vattentemperaturer mellan 1-3 grader.


    Långsamt fiskad spiggimmitation kan vara riktigt öringgodis


    Själv tycker jag att tekniken lämpar sig bättre vid vadfiske eller landbaserat fiske på långgrunda områden än vid fiske från båt och på djupt vatten. Inte minst om man är flera fiskande i båten.

    Att det går bra att kasta långt i motvind med bombarda kan också styra när jag väljer att använda tekniken framför traditionellt spinnfiske eller vanligt flugfiske. Att kunna kasta 70-80 meter när ett vanligt drag på sin höjd når runt 30 meter kan ha sina uppenbara fördelar.

    Vilken utrustning behöver man?


    Utrustning för bombardafiske

    Spö
    Det finns visserligen spön som säljs specifika bombarda-spön men i princip kan man säga att det går att tillämpa tekniken med precis samma utrustning som man använder för sitt vanliga spinnfiske efter havsöring.

    Vi talar i första hand spön i intervallet 9-12 fot med kastvikter i stil med 10-30 g, 15-40 g eller 20-50 g men även lättare respektive tyngre utrustningar kan användas beroende på de förutsättningar och förhållanden som de skall användas vid.

    För egen del växlar jag mellan två spön, båda med kastvikter på 8-32 g, det ena ett 10-fots och det andra ett 11,6 fots. Det längre väljer jag när förhållandena gör att jag vill kunna styra riggen förbi olika hinder som iskanter eller storsten där jag fiskar.


    Rulle
    När det gäller lämplig rulle så är det en smaksak om man föredrar haspel eller multi. Storleken anpassas efter det spö och de kastvikter som skall användas. För haspel täcker 2500-4000 storlek in de flesta behovssituationer och på multisidan gäller detsamma för 200 / 2500-5000-size.


    Lina
    I princip kan man fiska med bombarda med både mono- och flätlina. För egen del har jag dock oftast valt att köra med monofil nylonlina. Detta för att monolinan är bättre lämpad att använda under den kalla delen av året när risken är att temperaturen sjunker ner under nollan. Nylonet suger inte åt sig vatten och fryser därför inte så lätt och den är också lite mindre nötningskänsligt än flätlinan (se nedan under riggning).


    Flöte
    Bombarda-flöten finns i en rad olika modeller och storlekar. Flytande, sakta sjunkande och sjunkande. Massiva och sådana där vikten regleras genom påfyllning av vätska. Vissa modeller levereras även med ett ”styrrör” som skall minska risken för trassel vid utkast.


    Flöten och färdigriggade tafsar för olika situationer


    Efter att ha prövat mig fram en del så har jag själv fastnat för att vid HÖ-fiske använda 20-25 g Intermediate/Slowsink-flöten. Av samma skäl som det är vanligt att man väljer att fiska med en intermediate fluglina vid kustfiske efter öring tycker jag att presentationen och kontakten med betet blir bättre när det kommer ner en bit under ytan. I regel handlar det om att hålla betet strax under ytan ner till 1-1,5 m djup utan att riskera att fastna i botten även vid långsam invevning.

    Skulle jag köra med ett lite tyngre bete, typ en krok agnad med räka, skulle jag välja ett flytande bombarda-flöte. Detta för att kunna köra med lite längre vevstopp och ändå hålla presentationen av betet på önskad nivå. Välj då gärna typen som reser sig och har en färgad signalflagga i toppen för att lättare kunna observera hugg.


    Bombardaflöte lämpligt för räkmete


    Sjunkande bombarda-flöten har jag testat men därefter sällan utnyttjat. I strömmande vatten eller om fisket sker på större djup kan jag dock se att ett sjunkande flöte kan vara på sin plats.


    Tafs
    Till tafs används vanligen monofil nylon- alt flourcarbon-lina i längder på mellan 1,5-3 m, ibland längre, och en tjocklek runt 0.30-0.35. För egen del väljer jag oftast vanlig nylon då jag har fått för mig att flourcarbon är mindre miljövänligt än vanlig mono (den tar längre tid att bryta ner). Jag tror även att betydelsen av flourcarbonets ”osynlighet” är betydligt överdriven. Min erfarenhet är att en havsöring som bestämt sig för att hugga är ganska aggressiv och att tafsmaterialet i sig inte spelar särskilt stor roll för om den skall hugga eller ej.

    När det gäller tafslängd tycker jag att man inte behöver överdriva längden på tafsen. En längre tafs ställer till mer än det ger genom att försvåra kast, öka risk för trassel eller att fastna i bakkastet och så vidare.

    Jag brukar själv rigga så att jag kan transportera spöet odelat med flugan fäst i krokhållaren och flötet fäst med en hårsnodd strax under toppöglan. Med ett 10-fotsspö motsvarar det en tafs på ca 2 m.


    Beten
    Vid bombarda-fiske efter havsöring är det nog vanligast att använda fluga som bete. Zonkers, Wolly Buggers, baitfish-, räk- och märl-imitationer hör till populära varianter.

    Andra beten som används är jiggar, små lätta skeddrag och vobblers. Att rigga med räka eller bitar av fiskfilé är också möjligt.

    Efter egna tester med dåligt resultat har jag dragit slutsatsen att man vill köra med jigg så skall man undvika shaddar/paddletails och istället köra typ vertikaljiggar med straight fin eller split fin. På så sätt slipper man en roterande jiggkropp. De drag som används skall vara små och lätta. Vi talar beten med vikter ner mot 1-3 gram. Lite större trasselrisk skulle jag säga att det blir med ett litet drag än med en ännu lättare fluga. Men som med allt annat så ger övning färdighet.


    Hur tacklas Bombarda-riggen?
    Det finns lite olika varianter att välja mellan. Det som är enklast och smidigast samt vad som ger minst problem styr i regel vad man i slutändan fastnar för.

    A: Bombardatackel där flötet träs direkt på huvudlinan:
    1. Pärla för att skydda toppöglan
    2. Bombardaflötet
    3. Ev styrrör/slang
    4. Pärla
    5. Lekande
    6. Tafs
    7. Bete

    Denna riggning är lämplig om du använder nylon som huvudlina eftersom den är tåligare mot eventuell nötning då man låter flötet glida på huvudlinan jämfört med flätlina som nöts snabbare. Används flätlina kan man dock trä upp flötet på en bit nylonlina som skarvas mellan huvudlina och tafs för att komma runt problemet. Använder man en lite grövre dimension till detta, typ 0,45-0,50 nylon/FC, och låter skarvtafsen vara ca 10-15 cm längre än själva flötet kan man sätta en stoppknut eller ett flötesstopp under flötet och på så sätt få samma funktion som ett styrrör/en styrslang som nämns som punkt 3. Ev. styrrör/slang alt. grövre tafsbit hjälper till att hålla ut tafsen från huvudlinan vid kast och minskar på så sätt risken för trassel.


    B. Fritt hängande bombarda:
    1. Pärla för att skydda toppöglan
    2. Lekande
    3. I lekandet fästs Bombardan som trätts på en tjockare nylontafs som försetts med ett beteslås ovanför flötet
    4. I samma lekande fästs en förtafs av lite tjockare nylon alt FC 0,45-0,50 ca dubbelt så lång som flötet
    5. Lekande
    6. Huvudtafs
    7. Bete

    En fördel med detta tackel är att det är lätt att skifta bombarda utan att behöva göra om hela riggen. Det kan vara skönt om man vill skifta vikt eller typ från. Flytande till Intermediate t.ex. Du slipper även att säkra upp flötet om du transporterar spöet färdigriggat och kan vänta med att sätta dit det tills fisket skall påbörjas. Ytterligare en fördel är att metoden inte är beroende av om du kör med nylon eller flätlina som huvudlina eftersom flötet inte glider och nöter på huvudlinan.


    Kastteknik
    Vid bombardafiske är en långsamt svepande kastteknik att rekommendera. Den minskar risken för trassel och förlorade riggar. Snärta aldrig iväg bombardan utan svep iväg den och var noga med att hålla koll på var du har betet samt att linan inte har snott sig i toppen.

    Försök att ha riggen sträckt innan utkast. Jag brukar lägga ut flugan bakåt i vattnet om jag står utvadad, eller på ett slätt parti i snön eller på en slät klipphäll om det är barmark. Detta för att inte kroken skall fastna i bakkastet. Slå till bygeln innan riggen landar i vattnet. Då sträcks linan och minskar risken för att tafsen skall trassla sig.

    I ett Youtube-klipp från Abu Garcias om Bombarda o Gulp presenteras en teknik som går ut på att man börjar med en svepande rörelse med spöet framför sig innan man drar det bakåt för att sedan föra det framåt i kastriktningen. Syftet är att få ett sträck i riggen genom hela kaströrelsen.

    Den som börjar med bombarda-fiske får bereda sig på att det kan gå åt en och annan rigg, såsom beskrevs i ingressen, innan tekniken sitter. Övning ger dock färdighet. Lär man sig också att hålla koll på vindriktningen i förhållande till tacklet kommer detta tillsammans med råden ovan att ytterligare minska risken för trassel.


    Artikelförfattaren med ett silversprall taget alldeles efter islossning


    Avslutningsord
    Vill man öka sina chanser att landa havsöring skall man definitivt överväga bombarda-fisket som metod, tekniken är inte svår att bemästra och ger fiskaren möjlighet att presentera beten på platser och med hastigheter som annars inte hade varit möjliga. Metoden löser inte alla problem men är ett utmärkt komplement både till traditionellt spinnfiske och flugfiske.

    Text: Joakim ”Silverbågen” Jonsson
    Foto: Joakim Jonsson & Per Schilling
    Bifogade filer
    Senast ändrad av Bergman; 2014-03-31, 18:27.
    [FONT=Verdana]Karta om Havsöringsplatser i Stockholmsområdet [/FONT]
    [FONT=Verdana] Havsöring i Stockholmsområdet (från land) [/FONT]

  • #2
    Snyggt jobbat! Inget gnäll från mig! den där illustrationen med en låda med olika bombardaflöten opch färdiga tackel är ju föredömlig. Måste tillhöra någon som verkligen har koll!

    edit. Visst går det bra att använda sitt "vanliga" kuststö (spinn- eller haspel) för att fiska med bombarda. De spön som är speciellt byggda för bombardafiske har emellertid en något annorlunda aktion som underlättar de lugna, svepande, kast man eftersträvar medan många spinn och haspelspön idag har en utpräglat snabb och ofta toppig aktion. Fastnar man för bombardafiske kan det därför vara vettigt att investera i ett särskilt bombardaspö.

    För övrigt gäller ju det omvända: Ett bombardaspö går alldeles utmärkt att kasta drag och kustwobblers med. Är man ute under de kyliga dagar då bombarda med fluga (eller räka) kommer till sin rätt brukar det inte vara någon höjdare, i vart fall inte för mina fingrar, att stå och bängla med omtackling och då kan det vara guld värt att ha två färdigtacklade spön med sig: Ett för bombarda och ett för fiske med drag/wobblers.
    Senast ändrad av lausvik; 2014-03-28, 11:21.

    Kommentera


    • #3
      Ursprungligen postat av lausvik Visa inlägg
      Snyggt jobbat! Inget gnäll från mig! den där illustrationen med en låda med olika bombardaflöten opch färdiga tackel är ju föredömlig. Måste tillhöra någon som verkligen har koll!
      ....
      En riktig fast learner från Umegurras favoritspot skulle jag säga.....


      /S
      [FONT=Verdana]Karta om Havsöringsplatser i Stockholmsområdet [/FONT]
      [FONT=Verdana] Havsöring i Stockholmsområdet (från land) [/FONT]

      Kommentera


      • #4
        Jag tror på Leif. Dessutom tror jag på Göran, Erik och Elanen. Robert Lind i Kramfors, vem fn är det?

        Kommentera


        • #5
          Perfekt!

          Jag som precis sitter o funderar på om man skulle ta o testa att dra hem några bombarda, en grej förstår jag fortfarande inte... Hur gör man med flugorna? Alla flugor är ju inte "suspending", eller funkar de ändå? Kan tänka mig att dem går nere i sanden bara... Eller gör dem inte de?

          Har en hemmabunden jäkel här som jag tror kommer vara en killer, men den är ganska tung då de är tänkt att jag ska kunna köra med flytlina till flugspöet å tafs och ändå komma ner en bit men ändå få flugan att gå upp vid varje knyck.
          Observera - lys ej på jordekorrarna, de kan bli bländade.

          Kommentera


          • #6
            Ursprungligen postat av Snöhäst Visa inlägg
            Perfekt!

            Jag som precis sitter o funderar på om man skulle ta o testa att dra hem några bombarda, en grej förstår jag fortfarande inte... Hur gör man med flugorna? Alla flugor är ju inte "suspending", eller funkar de ändå? Kan tänka mig att dem går nere i sanden bara... Eller gör dem inte de?

            Har en hemmabunden jäkel här som jag tror kommer vara en killer, men den är ganska tung då de är tänkt att jag ska kunna köra med flytlina till flugspöet å tafs och ändå komma ner en bit men ändå få flugan att gå upp vid varje knyck.
            Använder du snabbt sjunkande flugor så kommer de naturligtvis fortfarande (oavsett vilken typ av bombarda du använder) att vara snabbsjunkande. Du får i så fall laborera med tafslängd, hemtagingshastighet och typ av bombarda (sink, intermediate, float) för att få flugan att fiska där och som du vill.

            Jag kan tänka mig att det blir ungefär samma sak som att fiska med flytlina att fiska med flytande bombarda.

            Kommentera


            • #7
              Kul läsning!
              Abu Garcias Youtube-klipp är den som ligger i grunden för min kastteknik med bombarda, men jag fiskar nästan aldrig med bombarda idag, även om jag har ett par st i lådan riggade och klara att användas, om det behövs.

              Jag vet inte, men när jag ser en bild på dig, tänker jag på att havsöringarna kan inte vara lång ifrån då. Vad kan det bero på, tror du? ( Jag skojar såklart , )

              //T

              Kommentera


              • #8
                Ursprungligen postat av Snöhäst Visa inlägg
                Perfekt!

                Jag som precis sitter o funderar på om man skulle ta o testa att dra hem några bombarda, en grej förstår jag fortfarande inte... Hur gör man med flugorna? Alla flugor är ju inte "suspending", eller funkar de ändå? Kan tänka mig att dem går nere i sanden bara... Eller gör dem inte de?

                Har en hemmabunden jäkel här som jag tror kommer vara en killer, men den är ganska tung då de är tänkt att jag ska kunna köra med flytlina till flugspöet å tafs och ändå komma ner en bit men ändå få flugan att gå upp vid varje knyck.
                När det gäller valet av fluga.....viktad eller oviktad.....så får man anpassa sig efter förhållandena....djupet man vill fiska på, om det är mycket vegetation och så....

                Förutom valet av fluga så kan anpassning ske genom att variera inspinningshastighet.....val av flöte (flytande, slow sink, intermediate eller sjunk)...och även tafslängd

                Min favoritfluga.....Smörbulten, som också syns i artikeln....är en oförtyngd zonker med epoxiöga....den har bra häng och kan fiskas långsamt med ett slowsinkflöte på rätt grunt vatten....

                Vill jag komma ner lite använder jag gärna en Zonker med sk conehed alt beadhead...kör med samma typ av flöte....och flugan sjunker men inte jättefort.... passar på lite djupare vatten....säg 1,5-3 m

                /S

                Edit:

                Här nedan syns Smörbulten lite tydligare...

                Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	2
Size:	746,5 KB
ID:	1772992
                Senast ändrad av Silverbågen; 2014-03-28, 14:45.
                [FONT=Verdana]Karta om Havsöringsplatser i Stockholmsområdet [/FONT]
                [FONT=Verdana] Havsöring i Stockholmsområdet (från land) [/FONT]

                Kommentera


                • #9
                  Kul artikel. Funkar vadarna bra?

                  Kommentera


                  • #10
                    Tack! Mycket välskriven artikel som jag väntat på. Vet inte om jag gillar allt trixande men det får bli ett försök nästa kallperiod.

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av lsjonsson, 2022-07-06, 08:58
                    8 svar
                    1 657 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg niklaus
                    av niklaus
                     
                    Arbetar...
                    X