Click image for larger version

Name:	IMG_1735.jpg
Views:	1
Size:	163,9 KB
ID:	2479446Click image for larger version

Name:	IMG_1733.jpg
Views:	1
Size:	180,8 KB
ID:	2479445Click image for larger version

Name:	IMG_1736.jpg
Views:	1
Size:	145,0 KB
ID:	2479447

Step-In-Fenor med kardbordband är är som gjorda för flytringsfiske i mitt tycke. Väger lite, lätta att packa ner i en ikeakasse och framförallt smidiga att ta på sig. Hela förfarandet med att sätta på sig fenorna och sätta sig i ringen känns väldigt smidigt i jämförelse med andra fenor som jag testat.

Fenor med kardbordband är gudomliga, ända tills kardbordbandet går av för då är det kokta fläsket stekt minst sagt! Det är inte en fråga OM de går av, utan NÄR. Har man bara lite tur så sker det nära land och inte mitt ute i en farled eller på djupare vatten för fenorna flyter inte, utan sjunker lätt till botten. Just det här hände mig under kraftig blåst, fast jag hade turen att vara ganska nära land. Samma kväll blev det nyköp av exakt samma modell och märke, det är bara till att inse att all utrustning har en given livslängd. Kan jämföras med lampors livslängd mätt i brinntimmar.

Den äldre fenan som blev kvar har fått följa med som reserv, med den dagen i åtanke som de nya fenorna skulle ge vika. Sagt och gjort så brast kardbordbandet på en av de nya fenorna vid sjösättning en dag och reservfenan fick ta dess plats. Till mitt förtret såg jag att även kardbordbandet på reservfenan var illa däran och varje fisketur därefter var ren skräck, då jag inte har vett nog att bara paddla korta sträckor med ringen.

Arbetar man lite proaktivt så slipper man köpa nya fenor varje gång banden går av. Det går nog att få tag på reservband till dessa fenor eller tillverka egna av band köpta på Clas Ohlson, Jula eller liknande butik. Det här fick mig att skrida till verket med en idé som jag haft ett tag; att kombinera snowboardbindningar av pump-modell med ett par flytringsfenor. Med kardbordbanden kan man inte bara kliva i och spänna åt utan måste ta loss de innan, sen kliva i och sist spänna åt. Hela det förfarandet skulle man slippa med ett par snowboardbindningar. Ytterligare ett plus är att man slipper ta i kalla och blöta band med frusna fingrar när man ska upp på land.

För er som har åkt bräda så vet ni precis hur smidigt det är att kliva i ett par pumpbindningar, den stora fördelen är framförallt att man får exakt den nivå på spänningen som man själv vill ha. Fick tag i de främre spännena på ett par pumpbindningar och kompletterade med vagnbult, låsmutter samt båtbricka i storlek M6.

Vill man öka säkerheten ytterliga om nu dessa bindningar går sönder kan man likt en snowboard sätta på fångremmar på varje fena och fästa dem runt vadarnas inbyggda damasker.

Click image for larger version

Name:	IMG_1737.jpg
Views:	1
Size:	187,9 KB
ID:	2479448Click image for larger version

Name:	IMG_1739.jpg
Views:	1
Size:	106,6 KB
ID:	2479449

Material för Sid's Fin-Hack

1) Step-in-fenor(Gärna tjocka i godset) med karbordband eller andra spännband
2) Främre spännena från ett par snowboardbindningar
3) 4 st Vagnsbultar(Med fyrkantsgrepp), M6x30mm i syrafast A4-stål.
4) 4st Båtbrickor, M6 i syrafast A4-stål.
5) 4st Låsmuttrar, M6 i syrafast A4-stål.

Utförande

1) Markera på insidan var vagnsbultarna ska sitta.
2) Punktera materialet med en syl.
3) Forma fykantika hål med minifilar eller godtyckligt verktyg. Hålen ska vara fyrkantiga och anpassade till vagnsbultens fyrkantsgrepp.
4) Borra hål för för 6mm i spännena om så behövs.
5) Slipa ner sånt som sticker ut kring hålet på spännena för att få släta ytor.
6) Kapa vagnsbultarna till rätt längd.
7) Montera ihop med båtbricka och låsmutter på utsidan.
8) Färdigt!

För fiskare och av fiskare, skitfiske!

/David aka Sid