Välbalanserade beten för sutare.
För att ett bete ska vara effektivt ska det självklart vara lätt att konsumera för fisken. Detta är oftast inget problem vid mete efter de vanligaste fiskarterna eftersom bra beten också är små beten, såsom majskorn eller maggots. Dock kan problem uppstå när man vill rikta metet efter större arter och samtidigt vill slippa onödiga napp från småfisk, speciellt vid bottenmete med larm.
Det enklaste sättet för att komma till rätta med det problemet är att öka betesstorleken så att småfisk inte rår på betet. Detta kan dock leda till tyngre beten (exempelvis boilies) och eftersom vi ofta metar vid botten skulle man helst vilja underlätta möjligheten för fisken att plocka upp även stora beten.
För en fisk som karp kanske detta inte spelar så stor roll då de har en stor munhåla och säkerligen kan generera ett undertryck som även lyfter boilies gjorda av bly, men för sutare kan betets vikt ha effekt på möjligheten att ta in betet i munhålan och kan även påverka tacklets krokningsegenskaper.
När vi går upp i betesstorlek vill vi således ge betet en lägre densitet så att det lätt kan sugas upp och virvla in i munhålan, men hur uppnår man denna effekt? Svaret är att det beror på betet i fråga och huruvida man tillverkar betet själv eller inte.
Om vi börjar med att titta på färdiga beten, som exempelvis räka, boilies och större bönor, så kan det bli svårt att direkt minska betets vikt utan att minska dess storlek. Den enda möjligheten skulle vara att torka betet så att densiteten sjunker, men ett snustorrt bete luktar mindre och blir antingen stenhårt eller faller sönder lättare.
Istället för att påverka betets egenskaper direkt, kan man istället sammanfoga betet med ett material som har en lägre densitet än vatten. På detta sätt kan man istället öka betets storlek samtidigt som man sänker dess densitet. Användbara material kan vara bitar av pop-ups (flytande boilies), kork eller tvättsvamp, som klipps i lämplig storlek och form för att passa det ursprungliga betet. Det finns även plastimitationer av de flesta beten att köpa (plastmajs, plastnötter etc.) och dessa kan då antingen kombineras med ett verkligt bete eller fiskas ensamt. Dock krävs någon form av hair-rig vid användning av sådana beteskombinationer för vi vill ju inte att fisken ska kunna få loss betet från kroken och därmed svälja korkbitar eller plastimitationer!
För att ge det kombinerade betet extra lukt och smak kan man även doppa det in någon valfri smakdip, så att även korkbiten eller plastimitationen luktar mumma (pop-ups är dock redan smaksatta). Sådana smak-dipper kan köpas färdiga eller tillverkas hemma - kolla in olika butikers sortiment för plastimitationer, pop-ups och dipper.
Ibland fungerar det som man vill...
Om man tillverkar betet själv kan man direkt påverka betets densitet. När man tillverkar boilies kan man då, istället för att koka betet så att det tar upp vatten, värma boilies i en stekpanna, ugn, eller i micron, så att betet får lägre densitet. Tänk bara på att inte värma dem för länge eller på för hög värme för då spricker de lätt. Det finns även färdiga mixer för att tillverka pop-ups, det är bara att tillsätta ägg och smak och koka i några minuter. En annan möjlighet är att baka in en liten korkboll i mitten på varje boilie och sedan koka dem som vanligt. Korkbollen ger då den färdiga boilien lägre densitet.
Vid bottenmete kan man med fördel använda pop-ups, eller en kombination av pop-up och boilie, en så kallad snowman. På hair-riggen trär man då först på en vanlig boilie och därefter en pop-up som gör att betet reser sig. Betet ser då ut som en snögubbe där det står på botten, därav namnet snowman. Vill man inte att betet ska bestå av två boilies kan man istället använda en halv boilie och en halv pop-up, vilket resulterar i en boilie med lägre densitet som är lättare att suga upp än en vanlig boilie, men som ändå inte flyter som en pop-up.
Som ni säkert redan insett kan man variera dessa metoder i oändlighet, och för att komma fram till vilken metod man själv föredrar är det bara att åka ut och testa vid nästa fiskepass.
/Skitfiske på er!